10 redenen om je kind op zomerkamp te laten gaan

kind op zomerkamp

Je kind op zomerkamp laten gaan.

Voor veel ouders is het best een stap om hun kinderen voor het eerst op zomerkamp te laten gaan. Ze zijn immers een week (of 2 weken) niet thuis en je weet niet hoe het de hele dag met ze gaat.
Vind mijn kind wel aansluiting bij de groep? Hoe weet ik of de begeleiding betrouwbaar is? Wat als mijn kind het niet leuk vindt? Dat kunnen allemaal vragen zijn die door je hoofd gaan voordat je je kind op zomerkamp laat gaan.

Toch heeft het zomerkamp zoveel te bieden en hebben wij met heel veel zaken rekening gehouden.
Hieronder daarom 10 redenen om je kind op zomerkamp te laten gaan.

1. Je kind wordt zelfstandiger

Tijdens een zomerkamp leert een kind zelfstandiger te worden. Ineens zijn er namelijk taken en verantwoordelijkheden waar ze thuis niet mee te maken krijgen. Denk aan zelf aankleden, meehelpen met groepsactiviteiten of het netjes houden van de eigen kamer en spullen. Door hier met leeftijdsgenootjes ervaring mee op te doen, wordt er een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling.
Zelfstandig betekent natuurlijk niet alles zelf moeten doen. Juist samen met de begeleiders leren de kinderen hun eigen weg te gaan. De kinderen mogen dan ook vaak meebeslissen over activiteiten die zij graag willen doen.

2. De sociale vaardigheden van je kind worden versterkt

Vrienden, vrienden en nog meer nieuwe vrienden. Tijdens een zomerkamp zijn de kinderen nooit alleen. Ze maken nieuwe vrienden en leren hoe ze zich moeten gedragen in een groep. Elkaar helpen en ondersteunen is een belangrijk onderdeel van elk zomerkamp. Ook zullen ze wel eens een meningsverschil of ruzie hebben. Samen met de begeleiders leren ze dan hoe ze met elkaar in gesprek kunnen gaan en op een positieve manier kunnen opkomen voor hun mening.

3. Het zelfvertrouwen groeit

Gehoord worden, ook in de grote groep – dat is goed voor je zelfvertrouwen! Tijdens een zomerkamp zijn er veel kinderen, maar de persoonlijke aandacht wordt niet vergeten. Daar zijn de begeleiders voor!

4. Persoonlijke aandacht voor ieder kind

Ondanks het feit dat de kinderen deel uitmaken van een grote groep, is er persoonlijke aandacht voor ieder kind. De begeleiders zijn er 24/7 om voor de kinderen te zorgen. Doordat elke begeleider extra verantwoordelijk is voor een kleine groep kinderen, kan de persoonlijke aandacht gegarandeerd worden.

5. Goed voor de gezondheid

Tijdens de meeste zomerkampen zijn de kinderen de hele dag buiten en zijn ze lekker actief bezig: zwemmen, fietsen, voetballen, klimmen, kanovaren, ponyrijden en nog veel meer. De buitenlucht is gezond voor de kinderen en zorgt ervoor dat ze aan het einde van de dag heerlijk kunnen slapen. Ook zullen kinderen tijdens het zomerkamp minder of niet op hun telefoons zitten. Dit is onder meer goed voor hun concentratie en het maakt ze socialer.

6. Je kind ontdekt zijn of haar kwaliteiten

Er is zoveel te doen voor je kind op zomerkamp! Er is dagelijks keuze uit verschillende activiteiten: bekende en onbekende. Misschien komt je kind er tijdens het zomerkamp achter dat hij of zij heel goed kan paardrijden of klimmen, terwijl jullie daar nog nooit eerder aan gedacht hebben.

7. Een keer iets anders

Een zomerkamp is heel iets anders dan wat een kind dagelijks meemaakt en dat maakt het juist zo leuk! Een keer niet aan school denken: gewoon lekker de hele dag doen waar je zin in hebt. Wie zou dat niet graag willen om een keer helemaal te ontspannen?

8. Goedkoper dan andere vakanties

Een zomerkamp hoeft niet duur te zijn! Zeker zijn er kampen die iets meer kosten, maar als je even zoekt, vind je kampen die betaalbaar zijn voor iedereen! Niet alle ouders kunnen een vakantie voor het hele gezin betalen en dan is een zomerkamp een goed alternatief voor het kind. Ook wordt een zomerkamp vaak als leuk alternatief gezien voor de duurdere kinderopvang.

9. Persoonlijke groei en ontwikkeling

Zoals je hierboven al kan lezen, draagt een kamp bij aan de persoonlijke ontwikkeling van het kind! Meer zelfvertrouwen, het leren van sociale vaardigheden en zelfstandigheid zijn enkele voorbeelden van de manier waarop een kind kan groeien tijdens het kamp. Maar niet alleen dat. Eenmaal onderdeel van de ‘kampfamilie’, blijft een kind dat vaak ook. De meeste kinderen komen elk jaar weer en nemen steeds meer verantwoordelijkheden op zich wanneer zij ouder worden. Velen groeien zelfs door tot begeleiders en zetten dan alle vaardigheden in die ze de jaren ervoor geleerd hebben.

10. ‘Vrije tijd’ voor ouders

Elke ouder is natuurlijk het liefst bij zijn kind, maar even een paar dagen zonder is soms niet verkeerd, toch? Gewoon even doen waar jullie zelf zin in hebben, genieten van de tijd met z’n tweeën of met vrienden. Hiernaast is het fijn om rustig te kunnen werken, terwijl je weet dat je kind de tijd van zijn leven heeft.

Genoeg redenen om je kind op zomerkamp te laten gaan!