Een internationaal zomerkamp, wat houdt dat in?

internationaal zomerkamp

Meedoen met een internationaal zomerkamp

In 2019 zijn al onze zomerkampen internationaal! Dat klinkt spannend, maar wat houdt het eigenlijk in en hoe geven we hieraan vorm? Dat leggen we graag even uit.

Het ontstaan van het internationale zomerkamp

In 2018 zijn we voor het eerst begonnen met een eigen internationaal zomerkamp. Op (onze zomerkamp locatiezijn elke zomer al veel kinderen uit Nederland, Duitsland, België en andere landen te vinden. We zien al jaren hoe kinderen uit verschillende landen contact met elkaar zoeken. De meeste kinderen zijn erg enthousiast over het contact met kinderen uit andere landen.

In 2017 zijn we na gaan denken over een eigen internationaal zomerkamp. In de zomer van 2018 vond dit zomerkamp plaats. Er gingen toen ongeveer 80 kinderen uit Nederland, 40 uit België, 10 uit Duitsland en een paar uit Spanje, Italië en Frankrijk mee.

Welke taal spreek je tijdens een internationaal zomerkamp?

We hebben goed nagedacht welke taal we spreken tijdens het kamp. Belangrijk vinden we het dat de Duitse kinderen goed mee kunnen komen in de grotere groep met Nederlandse kinderen.
Onze begeleiders spreken daarom Duits, Nederlands en Engels. Alle uitleg geven we in het Nederlands en Duits en soms in het Engels aan een kleinere groep.

In 2018 merkten we dat kinderen elkaar ook uitleg gingen geven. Vaak in het Engels met gebruik van handen en voeten. Soms zagen we tijdens de uitleg al dat kinderen het voor elkaar gingen vertalen.

Ook de communicatie op de kamers verliep goed. In de gemengde kamers hoorde je vooral Engels. De kinderen leerden elkaar daarnaast enkele woorden Nederlands en Duits. Sommige kinderen spraken beide talen.

Het internationale zomerkamp in 2019

Omdat het internationale zomerkamp in 2018 goed is verlopen, mogen er in 2019 aan al onze kampen ook kinderen uit andere landen meedoen. Wij zullen het zomerkamp blijven ontwikkelen. Zijn er bijvoorbeeld meer Engelstalige kinderen, zal de uitleg in de toekomst ook in het Engels gebeuren.

Ook willen we de kinderen door leuke spellen en activiteiten meer van elkaar laten leren. Bijvoorbeeld door een Duitse of een Nederlandse avond te organiseren, waarbij kinderen elkaar hun land en gewoontes kunnen laten zien.

We denken dat het voor zowel kinderen als begeleiders heel leuk en leerzaam is om mee te doen met een internationaal kamp. We hopen dat we de komende jaren zullen blijven groeien en dat we ons ook door jullie ideeën kunnen blijven ontwikkelen!