Telefoon mee op kamp of thuislaten? Wat is het beste?
Wel of geen telefoon mee op kamp? Hier lopen ouders, kinderen en ook begeleiders elk jaar opnieuw tegenaan. Telefoons zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het leven van kinderen en ook ouders vinden het fijn om contact te kunnen houden met hun kinderen. Maar is het voor het kind wel bevorderlijk om de telefoon mee te hebben op zomerkamp?
Deze vraag zullen we vanuit de kijk van ons als begeleiders beantwoorden.
Onder de 11 jaar: liever geen telefoon mee op kamp
Sinds dit jaar hebben we de regel dat kinderen onder de 11 jaar geen telefoons mee mogen nemen op kamp. Jongeren boven de 11 jaar mogen dat wel. Dit is uiteraard niet over 1 nacht ijs besloten, we zijn er door de jaren heen namelijk achter gekomen wat telefoons op kamp doen met jonge kinderen.
Heimwee op kamp door gebruik telefoon
Tot afgelopen jaar hebben we telefoons tijdens het zomerkamp toegestaan. Ze werden dan wel opgeborgen en op gezette tijden deelden we de telefoons uit aan de kinderen, zodat ze even contact konden leggen met het thuisfront. We merkten alleen dat we na zo’n moment onze handen vol hadden aan het troosten van kinderen die ineens graag naar huis wilden, terwijl er daarvoor nog weinig aan de hand was. Het contact met het thuisfront bleek gevoelens van heimwee aan te wakkeren en te versterken!
Als proef hebben we gekeken naar wat er gebeurd als we de telefoons niet of veel minder vaak uitdelen en we merkten meteen verschil. Veel minder kinderen kregen last van heimwee en degenen met heimwee konden we makkelijker weer opvrolijken. Het is niet alleen ons opgevallen. Steeds vaker wordt er geschreven over de invloed van telefoons op heimwee bij kinderen op kamp, zoals hier
Contact met thuis tijdens heimwee
Wanneer een kind erg last van heimwee krijgt en ondanks onze aandacht toch graag contact wil hebben met het thuisfront, staan we dat natuurlijk toe en helpen we zoveel mogelijk. We zijn 24/7 bereikbaar op de kamptelefoon en met deze telefoon mogen de kinderen dan ook naar huis bellen.
Boven de elf jaar: beperkt telefoongebruik toegestaan
Voor kinderen ouder dan 11 jaar ligt het wat anders. Voor hen is het telefoongebruik vaak al zo geïntegreerd in het dagelijks leven, dat we het niet verbieden. Ook speelt de telefoon voor hen vaak een belangrijke rol in het sociale contact onderling. Ze kunnen nieuwe vrienden toevoegen op sociale media, foto’s maken en samen muziek luisteren. Het gebruik van de telefoon hoort hiernaast bij hen als ze relaxen na een drukke dag en ook dat vinden wij belangrijk op kamp.
Een telefoon mee op kamp is alleen geen vereiste. Kinderen gaan op kamp om een keer wat anders te beleven, nieuwe vrienden te maken en lekker actief bezig te zijn. Dit is natuurlijk niet afhankelijk van een telefoon! In de grote groep worden makkelijk nieuwe contacten gelegd, zonder dat social media ervoor noodzakelijk zijn.
Daarom staan we het gebruik bepaalde uren per dag toe. De begeleiding bepaalt dagelijks wanneer dat is. Het moet immers wel passen bij het programma.
Verder blijft het meenemen van een telefoon altijd op eigen risico, ook al ligt de telefoon in de kluis.
Hoe zit dat met ouders?
Niet alleen voor kinderen, maar ook voor de ouders is het soms moeilijk te begrijpen dat we telefoongebruik beperkt houden. Veel ouders willen graag zo vaak mogelijk contact met hun kinderen en vinden het geen fijn gevoel als deze soms meerdere dagen niet bereikbaar zijn.
Wij begrijpen dit, maar kunnen met overtuiging zeggen dat de zorgen niet nodig zijn! Geen nieuws is goed nieuws zeggen wij altijd! Wanneer u niets van uw kind hoort, heeft hij of zij een leuke tijd. Als iets niet goed gaat, dan bent u als ouder de eerste die dat te weten komt. Daarom onze tip aan jullie: Laat de telefoons zo veel mogelijk thuis en vertrouw de begeleiding.